EERST EN VOORAL DANKJEWEL AAN AL ONZE PATIENTEN DIE ZICH ZO FIJN AAN ALLE AFSPRAKEN HOUDEN!!!  

DANKZIJ JULLIE IS DE CORONA SCHADE BIJ ONZE PATIENTEN TOT NU TOE BEPERKT - VOLHOUDEN ZO! 

GEWELDIG!

We merken dat er veel bezorgdheid is rond het Coronavirus. Bij dezen willen we u zo goed mogelijk informeren.

1. Actualiteit:

De huisartsen in de regio hebben allemaal de opdracht gekregen over te gaan naar code geel. Code geel betekent nieuw beleid op de praktijken. We lichten dit onderstaand toe. Code oranje betekend dat per dorp een praktijk gaat sluiten, code rood betekend alle praktijken. Waarom? Niet opdat we thuis kunnen blijven. Wel omdat er zoveel zwaar zieken zijn dat we vanuit een centraal punt zullen moeten gaan werken. Hoe kunnen we dit met zijn alleen voorkomen: Hou je aan onderstaande afspraken:

Wij willen op de praktijk alleen maar problemen zien die niet kunnen wachten tot juni of langer. We hebben hiervoor een beperkt spreekuur in de ochtend. We werken niet meer op vaste dagen, u kan u arts niet meer kiezen.

Veel klachten kun je zelf verhelpen, door te kijken op www.thuisarts.nl of door met ons telefonisch even te overleggen. We gaan zoveel mogelijk telefonisch oplossen en gaan streng moeten zijn in de selectie.

Indien u luchtwegklachten heeft waarvoor u de huisarts wilt spreken, neemt u net als gebruikelijk eerst telefonisch contact met de doktersassistente. Zij zal samen met u kijken wat de beste actie is. Er worden op de praktijken geen patiënten meer gezien met luchtweg klachten, alle patiënten met luchtwegklachten moeten dmv een gesprek met de huisarts naar de speciale Huisartsenpost gaan als ze gezien moeten worden.

Wij zijn het Horn verschuldigd goed te zorgen voor AL onze patiënten, vooral de meest kwetsbaren. HELP ONS.

2. Wat is het coronavirus?

Het nieuw coronavirus kan longontsteking veroorzaken. Het is een van de honderden mogelijke oorzaken van een longontsteking. Het veroorzaakt koorts (boven de 38 graden) en daarbij hoesten of moeilijk ademhalen. Het is een virus, geen bacterie dus antibiotica helpen niet. Het is een ziekte dat je lichaam zelf moet overwinnen. Bij ernstige vormen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Jaarlijks sterven in Nederland 6000 aan de gewone griep, ondanks de vaccinatie campagne, zonder vaccinatie zou dit getal veel hoger zijn. Vooral ouderen en kwetsbaren. Bij Corona zal dit dus aantal veel groter zijn, uit dezelfde groep mensen. We hebben allemaal kwetsbaren in onze familie en vriendenkrijg. Als een ziekenhuisopname niet noodzakelijk is is het vooral belangrijk anderen niet aan te steken en ze goed mogelijk voor jezelf te zorgen, thuis in je eigen omgeving, dat zorgt voor het snelste herstel.

ALS WE ONZE DIERBAREN WILLEN BESCHERMEN MOETEN WE NU ACTIE ONDERNEMEN EN MET ZIJN ALLEN THUISBLIJVEN.

Werken van thuis waar dat gaat, kinderen thuis, geen feestjes, geen etentjes, geen uitstapjes, geen vergaderingen, niet onnodig onder de mensen komen.

Dit is waarom : https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6rqpRq7nkO8#

3. Voorkomen is beter dan genezen:

Wat kan je hier zelf aan doen?

a. Blijf thuis! Als dat ECHT niet kan: vermijd plaatsen waar veel (zieke) mensen bijeenkomen: wachtkamers, ziekenhuizen, bussen, treinen, cafés, dancings…

b. Houd minimaal 1.5 m (liefst 2m) afstand tussen jezelf en je gesprekspartner, dit kan verspreiding voorkomen

c. Was regelmatig je handen: sowieso na elk WC bezoek en voor het eten, maar ook gedurende de dag. Goed wassen met water en zeep heeft meer effect dan ontsmettings-alcohol.

d. Hoest en nies in je elleboogplooi, niet in je handen. Zo voorkom je dat je via je hand jezelf of een andere aansteekt.

e. Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze meteen weg.

4. Denk je dat je het virus hebt?

U heeft mogelijks het virus als twee dingen voor u kloppen:

U koorts heeft (gemeten en boven de 38 graden Celsius)

EN luchtwegklachten hebt (hoesten of kortademigheid)


Er wordt enkel nog getest bij patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis.

Iedereen met luchtwegklachten wordt geadviseerd thuis te blijven. De meeste mensen met het coronavirus herstellen zoals bij een gewone griep.

ALS u bovenstaande klachten heeft KOM NIET naar de huisarts of huisartsenpost maar BEL WEL indien u ernstig ziek bent. De assistente zal u vragen hoe hoog de gemeten koorts was, wat u klachten zijn, hoe lang u ze al heeft, waar u bent geweest, wanneer u daar geweest bent en wanneer u terug gekomen bent en met wie u contact gehad heeft. Deze informatie hebben we nodig om de ernst in te kunnen schatten.

5. Nog vragen?

Er is een goede folder met informatie : https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus/ik-wil-voorkomen-dat-ik-nieuwe-coronavirus-krijg

De website van het RIVM heeft uitgebreide informatie die regelmatig bijgewerkt wordt aan de hand van alle nieuwe informatie. https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Bel 0800 1351, het telefoonnummer van het RIVM